رئیس شورای حل اختلاف استان گلستان با بیان اینکه با ریشسفیدی و مشارکت مردم بسیاری از اختلافات حل شده است، گفت: وقتی پرونده دعاوی در شورای حل اختلاف منجر به صلح و سازش میشود شاهد تولید پرونده جدید در دادگستری نیستیم.
احمد جعفری در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «گلستان ما» اظهار کرد: سابقه تاسیس شورای حل اختلاف به سال ۱۳۸۱ برمیگردد، آن زمان ریاست وقت قوه قضاییه مرحوم آیتالله شاهرودی این نیاز را دیدند که در کنار دستگاه قضایی باید یک نهادی باشد که بتواند به دادگستری کمک کند که تشکیل شورای حل اختلاف پیشنهاد داده شد.
وی با اشاره به اینکه این شورا جزو برنامه سوم توسعه گنجانده شده است، تصریح کرد: شورای حل اختلاف در مدت ۲۲ سال که از عمر تاسیس آن میگذرد منشاء خدمات بسیاری زیادی برای خدمت به مردم بوده است.
رئیس شورای حل اختلاف استان گلستان بیان کرد: قبل از انقلاب اسلامی سابقه نهادهای این چنینی در قانون با عنوان قانون داوری وجود داشت، که این قانون عملاً کار عمدهای انجام نمیداد، بعد از آن یک قانون دیگر به نام خانه انصاف ایجاد شد که قرار بود در روستاها شکل بگیرد که البته در برخی از روستاها انجام شد و بعد که انقلاب اسلامی پا به عرصه گذاشت آن قوانین برچیده شد.
جعفری بیان کرد: بعد از آن مرحوم آیتالله شاهرودی نهاد شورای حل اختلاف را در کشور تاسیس کرد و از زمانی که تشکیل شده واقعاً کارهای بزرگی به سرانجام رسیده است هر چند یک سری فراز و نشیبها و چالشهایی این شورا داشته است اما کمک خوبی به دادگستری در راستای حل و فصل امور مردم نیز داشته است.
وی یکی از مهمترین وظایف شورای حل اختلاف را کمک به دادگستری دانست و گفت: در قانون برنامه سوم یکی از اهداف این است که مردم را مشارکت در تصمیماتی که گرفته میشود بدهیم.
رئیس شورای حل اختلاف استان گلستان ادامه داد: ما اعتقاد داریم هرجا مردم در صحنه باشند کار بیشتر و بهتر پیش میرود، یکی از مواردی که بخشی از کارهای دعاوی را ساده میکند مشارکت دادن مردم است که شورای حل اختلاف در این زمینه خوب عمل کرد و از ظرفیت مردم استفاده کرد.
جعفری با اشاره به اینکه آموزش برای کارکنان شورای حل اختلاف باعث رشد کیفی تصمیمگیری شد، توضیح داد: کارکنانی که ابتدا در شورای حل اختلاف فعالیت میکردند نسبت به مسائل حقوقی، تجربه کافی نداشتند، فن صلح و سازش را نمیدانستند، ولی اکنون به مرحلهای رسیدند که به راحتی میتوانند هم مسائل حقوقی را مشاوره بدهند و برای حل و فصل مشکلات مردم اثربخش باشند.
وی ترویج فرهنگ صلح و سازش را بسیار مهم خواند و گفت: چند وقت پیش فردی به شورا مراجعه کرد و ابراز کرد که دوست دارد در شعبه حل اختلاف مشکل خود را حل کند تا در راهروهای دادگاه، و این نشان از علاقمندی مردم برای حل مشکلات با ریشسفیدی دارد.
رئیس شورای حل اختلاف استان گلستان به نقش مهم رسانهها در فرهنگسازی حل اختلاف در این شوراها پرداخت و افزود: رسانهها توانستند این فرهنگ را در جامعه به خوبی نهادینه کنند تا مردم متقاعد شوند که ابتدا مشکل خود را در شورای حل اختلاف که هزینه کمتری دارد و زمان کمتری برای پیگیری دارد مطرح کنند.
جعفری گفت: اگر یک پرونده در دادگستری به روال قانونی پیگیری شود حدود ۶ ماه الی یک تا دو سال طول میکشد ولی در شورای حل اختلاف با یک یا دو جلسه به صورت ریش سفیدی حل و فصل میشود.
وی ابراز کرد: از دیگر اهداف شکلگیری شورای حل اختلاف، پیشگیری از طرح تشکیل پرونده در دادگستری است یعنی وقتی که موضوع در شورای حل اختلاف سازش میشود به صورت عمیق این سازش صورت میگیرد و دیگر پرونده جدید تولید نمیشود.
جعفری ادامه داد: اما وقتی در دادگستری حکم صادر شود هر کس که دلایل بیشتری داشته باشه دادگستری رای به نفع آن صادر میکند که آن وقت ممکن است کینهها سر جای خود باقی بماند و بعدا باعث بروز مشکلات دیگری شود ولی اگر سازش شود دیگر این اتفاق نمیافتد و به صورت عمیق طرفین دعاوی از یکدیگر رضایت میگیرند و پرونده مختومه میشود.
انتهای خبر/
© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد